Kåt och tacksam var det ja.

Allmänt / Permalink / 1
Ber om ursäkt för att detta inlägg är skrivet ut ett heteronormativt perspektiv, det blev naturligt så då artikeln jag läst hade denna vinkel. Vilket också gör att jag måste ifrågasätta hennes tankesätt. Hur fungerar det egentligen i förhållanden med två män / två kvinnor, eller i förhållande där det inte finns något kön, eller i ett förhållande där en part (eller båda?) är transsexuell? Detta känns så typiskt en sådan människa som till en början skriver något sådant, det finns överhuvudtaget inget annat än heteroförhållanden, en tar inte hänsyn till något annat än heterosexualitet. Så där är min anledning till att hela detta inlägg endast riktar sig till man-kvinna förhållanden. 
 
"jag vill vara en kåt och tacksamfru som har maten klar på bordet när min man kommer hem från en lång arbetsdag". Ungefär något sånt skrev nån härlig, medelålders morsa och fru i nåt inlägg på metro.
 
Eftersom någon vän på facebook delat och jag höll på att kräkas av rubriken "låt mig baka bullar och dricka champagne medan min man byter däck", så läste jag den först inte. Men de där orden har liksom ekat i huvet sedan jag läste dem och jag kände ett behov av att lätta lite på trycket nu. Så innan jag vräker ur mig, vad många säkert anser är skit, var jag såklart tvungen att läsa hela inlägget annars hade jag inte ens kunnat ha en rättvis åsikt. Jag insåg att det inte alls var så farligt som jag först tänkte och som rubriken fick det att låta, men samtidigt tycker jag att det är så sjukt konstigt hur man som kvinna kan vara så emot den jämställdhetsdiskussion som pågår. Hon skriver att hon gillar att baka bullar, laga mat, sköta hemmet, fostra ungar osvosv medan hennes man jobbar, sliter, byter däck. Hon skriver det som att någon har sagt att man inte får gilla att baka bullar, laga mat, sköta hemmet som kvinna, och jag känner bara; DU. HAR. INTE. FATTAT.
 
INGEN som säger sig vara för jämställdhet och emot könsnormer har sagt att du som kvinna inte FÅR vara kåt och tacksam, eller att du inte ska lägga ner energi på att städa hemmet och laga en god middag till din familj som är klar när din man kommer hem från en hård arbetsdag. Ingen har menat att män inte bör byta däcken på bilen eller laga tvättmaskinen när den går sönder, eller öppna syltburken åt dig när dina egna armar inte orkar. 
-MEN du som kvinna behöver inte vara kåt för din mans skull, du behöver inte baka bullar och laga mat för din mans skull, du behöver inte leka hemmafru för din mans skull. Om du hatar att baka bullar eller är värdelös på att laga mat så behöver du inte, vill din man ha bullar eller god mat kan han ställa sig i köket och göra detta själv. Förmodligen kan även män ha ett intresse för både mat och bak. Det handlar om att DU inte ska göra någonting för att din man ska vara nöjd om du själv hatar att göra det, eller inte känner för att göra det just idag. Det handlar om att du kan, om du vill, byta däcken på bilen själv. Det handlar om att du (och alla andra) väljer själv, och att du ska göra sånt DU mår bra av. Det handlar om att könsrollerna och könsnormerna inte ska bestämma vad DU som kvinna bör göra och vad män bör göra. 
 
Som hon även skriver är detta sätt något som hon och hennes man har kommit fram till att det fungerar, vilket är bra för dem, och känner hon att det är så himla fint att hennes man (och alla andra män) tjänar mer än oss kvinnor så får det stå för henne. Jag håller inte med där, vilket är ganska självklart, vilket inte ens behövs diskuteras för det är så himla puckat.
 
I mitt förhållande, och helt nya samboförhållande dessutom, fungerar det inte så. Trots att jag älskar att stå i köket för att både baka och laga mat betyder inte det att min sambo kan förvänta sig middag på bordet när han kommer hem. Självklart älskar även jag att skämma bort min pojkvän med sådant som gör honom glad men jag skulle aldrig göra det om jag själv inte ville, bara för att göra honom glad för att sedan se honom lägga sig på soffan medans jag tar disken. Självklart funkar det inte så för oss här hemma, och det handlar nog mer om hur vi är som personer än vart vi står politiskt. Jag är en sån människa som lämnar grejer efter mig överallt, jag hatar att städa och kan lämna disk tills det inte finns något att äta på längre (alltså tills jag inte har något annat väl än att diska, eller köpa nya tallrikar). Vi försöker dela på sysslorna som ska göras, mest för att båda tycker det är ganska tråkigt att göra men det måste bli gjort.  
Jag har alltså ett stort intresse av att stå i köket, medan min pojkväns största intresse är att skruva bilar. Det ter sig ganska naturligt att jag gärna lagar mat och att han byter däcken på bilen. Det handlar inte om våra biologiska kön, det handlar inte om någon slags tacksamhet för det, det handlar inte om att jag tycker att det SKA vara så. Hade jag haft ett bilintresse hade förmodligen jag bytt däcken och hade han älskat att stå i köket hade han fått göra det. 
 
Kåt och tacksam, tacksam för vad? För att din man byter däcken medan du sköter alla sysslor hemma bara för att "det är så det alltid har varit"? Sorry, men nya tider, nytt tänk. Gör inte ett skit som din man vill om du inte vill göra det själv. Och vem (?!) vill inte komma hem till en kåt och tacksam sambo? Det tackar väl ingen nej till? Även jag som kvinna skulle gärna komma hem till en nystädad lägenhet, färdig middag, och en bullplåt i ugnen, och en KÅT och (jävligt) TACKSAM man. 
 
Så....kåt och tacksam? Gärna för mig, så länge jag inte är den enda parten i ett förhållande som bör vara kåt och tacksam. Och så länge det överhuvudtaget finns något att vara tacksam för. 
Till top