Vikten av att äta

Allmänt, 🍌mat&hälsa🍏 / Permalink / 0

För många är det här med mat sjukt känsligt. Triggande. Det är ju inte alls ovanligt att ha en skev relation till mat, nästan alla har det. Det finns olika dieter, det ska inte ätas kolhydrater, o de ska inte ätas fett och det ska inte ätas mejeriprodukter, gluten, ett kaloriintag som är detsamma som hos en 5åring.
Jag får också ångest av mat, jag är ju uppvuxen i en tid där det ständigt påtalas hur man ska äta o vad man bör undvika för att hålla formen. Inte konstigt att jag tillsammans med många i min omgivning medvetet valt att svälta oss själva, inte kunnat äta när någon sett, inte ätit lunchen på skolan, inte ätit frukost, ingen lunch och bara lite middag.

Jag hade en period när jag var 14 som jag höll på så, vände på dygnen och åt konstigt och på konstiga tider. Kunde inte äta när någon såg vilket resulterade i att jag inte ville äta i skolmatsalen. Och det har satt sina spår vill jag lova. Jag har aldrig varit underviktig eller sjuk, men ätstörd är man när man har en osund relation till mat. Vilket jag hade. Att jag gjorde så mot min kropp då påverkar mig ännu idag.

Jag blir sjuk om jag inte äter rätt, jag får migrän, jag blir sängliggandes och orkar ingenting. Jag måste få i mig frukost, mellis, lunch, mellis, middag och gärna något på kvällen också. Annars lägger min kropp ner. Den vill inte. Och det har blivit viktigare och viktigare att välja bra mat så ofta jag kan, mycket frukt och grönt mindre av snabba(!!!) kolhydrater, att utesluta kolhydrater helt går inte för mig när jag tränar så mycket. Men för mig är det ju även viktigt med balansen, att ibland äta en burgare på donken, ibland äta pizza och ibland köpa choklad när jag är sugen på det.
Den sunda inställningen till mat och att äta gör det lättare att välja det hälsosamma många gånger. Och att ha kontroll och vetskap om hur min kropp reagerar på olika sorters kostupplägg hjälper mig att välja sådant min kropp mår bra av.

Anledningen till att jag skriver detta idag är för att jag haft en dålig dag, skippade frukosten på grund av stress, åt lunch ganska tidigt, inget att dricka på hela dagen. Och jag fick migrän....så fort jag köpte en påse med nötter och en vattenflaska vart det bättre.
Kroppen behöver mat, den behöver bra mat och bra rutiner för att fungera bäst. Och ibland behöver den en stor chokladkaka, men inte alltid, och inte varje dag.

Bild från min matinsta @Alltinggottt

Till top