Leva efter menscykeln

Allmänt / Permalink / 0
Senaste tiden (typ året eller halvåret?) har jag verkligen börjat intressera mig ÄNNU mer av mens, menscykeln, kvinnokroppen, hur allt hänger ihop och hur min kropp fungerar. Eftersom jag är helt hormonfri (i preventivmedelsaspekten i alla fall)  har jag stenkoll på min menscykel. Jag vet exakt när jag har ägglossning och när jag har mens, det är inte många gånger mensen kommer fel på ens en dag. Jag älskar det, älskar att ha kontroll, älskar att känna min kropp och trots att jag tycker att mensen är fruktansvärt jobbig så älskar jag den. Det är som en bekräftlese på att min kropp är frisk och att den mår bra. Men eftersom att jag har ganska mycket problem, särskilt de första mensdagarna, har jag nu på slutet försökt att leva efter min cykel. Jag hade exempelvis ett träningspass inplanerat idag (och igår) men jagv väljer att ta det lugnt och ge kroppen vila för att det är det den behöver under mensen. Det är inte farligt att träna men i min värld låter det så rimligt att när vi förlorar energi (vilket vi gör med blodet vi förlorar) så bör vi låta kroppen vila någon dag för att istället när vi är vårt hundraprocentiga jag låta kroppen arbeta! Såhär tänker jag: 
 
Dag 1-7 är normalt sett MENSdagarna. Särskilt första dagen tar jag det extra lugnt, vilar, dricker te, har vetekudde på magen etc. Lämplig träning kan vara yoga, avslappningsövningar, stretch och sköna promenader. Lyssna på din kropp, och ta hand om den lite extra de första dagarna! 
 
Dag 8-20 är de dagarna vi är som strakast, piggast (och snyggast). Yes it's true, eller nä jag vet inte, men har både läst och sett någon video om att dessa dagar är de dagar vi är som snyggast helt enkelt för att det närmar sig ägglossning och vi ska "locka till oss en partner" att para oss med, haha. Så det sägs alltså att vi är mer symmetriska = vackrare. 
Dessa dagar kan vi passa på att träna hårdare, pressa kroppen, äta större portioner med mer protein men istället dra ner på sockret. 
 
Dag 21-28, "har du PMS eller?". Mmmja, jag har inte så mycket pms-problem men många har ju det. För ett jämnt humör kan det vara ett smart drag att extra nyttigt, långsamma kolhydrater, extra frukt och grönt! Att röra på sig på något sätt är bra att få till varje dag. En promenad eller springtur kan ju fungera som ett sätt att rensa tankarna eller ett gympass för att göra av med negativ energi.  
Under dessa dagar bör man undvika socker, snabba kolhydrater, alkohol och koffein för att minska pms-problemen och ladda upp inför mensen igen! 
 
Idag och imorgon tar jag det alltså bara lugnt, äter god men nyttig mat, tar en promenad med Ralf och sen bara myser! Mitt bästa menstips för att komma överens med sin mens: MENSKOPP! 
 
 
Till top