Utseendefixera andra

AllmÀnt / Permalink / 0
Kommer att skriva ett vÀldigt spontant inlÀgg om utseendefixering & skönhetsingrepp. Jag Àr vÀldigt delad i denna frÄga dÄ jag Àr vÀldigt medveten om patriarkatets pÄverkan pÄ oss mÀnniskor samtidigt som jag stÄr starkt fast vid att mÀnnsikor ALDRIG ska fÄ bestÀmma vad andra mÀnniskor gör med sina kroppar. Jag Àr sjÀlv en person som frÄn att jag var yngre bÄde fÄtt höra att jag Àr fin men ocksÄ att jag Àr ful. Att vara medveten har ocksÄ gjort att jag vÄgar vara snygg nÀr jag vill det, men jag vÄgar vara allt som patriarkatet sÀger Àr "fult" ocksÄ. 
 
Jag har alltid varit en sÄn person som berömmer mÀnniskor med kommentarer som rör deras utseende. För nÄgra Är sedan förstod jag hur fel det Àr. Det Àr mÄnga komponenter som bidrar till fixering men jag tror att det som bidrar mest till utseendefixering Àr att alltid fÄ sitt utseende kommenterat av andra, bÄde i negativ och positiv ton. Jag försöker sÄ mycket det gÄr att inte kommentera andra mÀnniskors utseende - speciellt mÀnniskor som jag inte vet hur de hanterar sÄdana kommentarer, barn, unga och okÀnda. Det Àr ju sÄ otroligt enkelt att berömma nÄgons utseende, men visst Àr det mycket mer givande att fÄ beröm för sina bra egenskaper? Vi överöser smÄ barn med fina komplimanger om allt frÄn fina tröjor, till snygga skor till vackra flÀtor i hÄret - innan barnen ens kan förstÄ vad vi sÀger till dem har vi presenterat hur viktigt det Àr att vara vacker utÄt. Sedan kan vi ju verkligen fundera över vem som har rÀtten att bestÀmma vad som Àr vackert och inte - för som det Àr nu verkar det vara alla andra utom en sjÀlv som fÄr bestÀmma vad som Àr vackert. Jag försöker, och önskar att Ànnu fler försökte, att sluta lÀgga totalt onödiga kommentarer om andras utseende. NÀr vi förstÄr att andra mÀnniskor lÀgger mÀrke till och bryr sig om vÄrt utseende - det Àr dÄ vi kan börja bli fixerade. 
 
Att förĂ€ndra sitt utseende Ă€r inget nytt, men fortfarande tabu. Jag har varit emot skönhetsingrepp i den mening att vi omedvetet gör det för patriarkatet skull - men om man nu Ă€r medveten om patriarkatet och bestĂ€mmer sig för att JAG VILL. Vad hĂ€nder dĂ„? Kan man göra skönhetsingrepp FÖR SIN EGEN SKULL? Det tror jag absolut. Jag tror snarare att det Ă€r andra mĂ€nniskor som gör det till nĂ„gon annans skull nĂ€r de kommenterar och ifrĂ„gasĂ€tter i negativ klang. MĂ€nniskor dömer andra utifrĂ„n deras personliga val, och hĂ€r tror jag att det sker nĂ„got oerhört farligt - vi dömer och vi exkluderar, vi sĂ€tter en stĂ€mpel. Vi ifrĂ„gasĂ€tter egentligen inte för att vi Ă€r "sĂ„ himla nyfikna", vi ifrĂ„gasĂ€tter för att det Ă€r ett sĂ€tt att visa för nĂ„gon annan att vi tycker att personen gör fel. SĂ„ vem bestĂ€mmer? De som har en vĂ€ldigt motstrĂ€vig attityd till andra mĂ€nniskors val Ă€r nog de som Ă€r minst toleranta för mĂ€nniskors olikheter för de accepterar ju bara naturliga olikheter, de som har en öppen attityd till att alla mĂ€nniskor fĂ„r vĂ€lja sjĂ€lva Ă€r nog de som Ă€r mest accepterande nĂ€r det gĂ€ller bĂ„de "nej jag vill vara som jag Ă€r" och "jag skulle vilja förĂ€ndra detta". 
 
Var gĂ„r dĂ„ grĂ€nsen? Ingen höjer pĂ„ ögonbrynen nĂ€r vi fixar naglarna, gĂ„r till frisören, skaffar en ny tatuering eller förminskar brösten för att vi fĂ„r ont i ryggen av storleken. Det Ă€r aldrig nĂ„gon som sĂ€ger "Men, alltsĂ„...du föddes ju med stora bröst du borde vara nöjd med dem Ă€ven om de gör dig skada" eller nĂ€r du vart hos frisören Ă€r det vĂ€ldigt sĂ€llan nĂ„gon som sĂ€ger "Varför gĂ„r du till frisören egentligen? Du var ju sĂ„ mycket finare innan den nya frisyren?". I min vĂ€rld sĂ€ger man inte sĂ„, jag skulle ALDRIG(!) kommentera nĂ„gon annans utseende och val pĂ„ ett sĂ„dant sĂ€tt, Ă€ven om jag tycker att nĂ„gon skaffat en ful frisyr skulle jag aldrigaldrigaldrig sĂ€ga det, för det gör ingen nytta över huvud taget. Men nĂ€r det handlar om att fettsuga rumpan, fylla lĂ€ppar/kinder/haka, eller fixa brösten, antingen för att man helt enkelt vill göra det, Ă€r nyfiken eller för att det gör psykisk skada sĂ„ fĂ„r vi ifrĂ„gasĂ€tta. Varför? Vad tĂ€nker du? Försvara ditt val. Att sĂ€ga till nĂ„gon som gjort ett skönhets ingrepp "du var ju SÅ fin innan"...alltsĂ„ sorry men ingen Ă€r ju sĂ„ dum i huvudet att den inte förstĂ„r att det som indirekt uttalas Ă€r "du Ă€r ful" "jag gillar inte ditt utseende". Är det nĂ„gonsin okej? 
 
Jag har helt enkelt kommit fram till att det Àr ALDRIG okej att ifrÄgasÀtta nÄgons utseende, oavsett om det Àr en s.k. naturlig mÀnniska eller en person som förÀndrat sitt utseende. Att inte kunna se bortom en annan persons utseende Àr att stÀnga ute mÀnniskor och förmodligen gÄ miste om mÄnga smarta personer. Att tÀnka ett varv extra kring hur man uttrycker sig Àr viktigt, hur tolkas det jag sÀger? Kan man sÀga ett en person var finare förut? Hur kommer det att uppfattas? Bör jag uppmÀrksamma personer pÄ att jag lÀgger mÀrke till smÄ smÄ saker i deras utseende genom att kommentera detta - eller kommer det göra personen medveten om att jag och omgivningen BRYR oss om hur andra ser ut?
 
Jag sĂ€ger inte emot att vi alla Ă€r en produkt av patriarkatet, men jag pĂ„pekar att Ă€ven mĂ€nniskor som tror sig ha rĂ€tten att kommentera och bestĂ€mma nĂ„gon annan mĂ€nniskas kropp ÄR EN STOR DEL AV PATRIARKATET. Att kommentera andras utseenden, bĂ„de negativt och positivt Ă€r det som föder utseendefixering. 
 
 
 
Till top