För jag vill aldrig....

Allmänt / Permalink / 0

För jag vill aldrig att dina döttrar ska behöva gråta över de sakerna jag har gråtit över. DET är 1(!) av anledningarna till att jag gör detta, säger detta, diskuterar detta, skriker detta, skriver detta, uppmärksammar detta, kämpar för detta. 

Det är för mig, dig, systrar, mammor, döttrar och alla som definierar sig som kvinnor eller icke-män, det är för alla dessa jag fortsätter trots ett ständigt ifrågasättande. Jag kan inte befinna mig någonstans utan att diskussionen tas upp (av en man).
Jag lovar att det är aldrig för att kränka dig som manlig individ. ALDRIG. Det är aldrig för att du, på ett personligt plan, ska känna dig liten och oviktig. Du finns ju på den här jorden lika mycket som jag (eller du finns faktiskt lite mer än jag). Jag vet att du inte håller med mig i det jag säger att jag varje dag får erfara, vet att du vill påstå att det inte är sant. Jag vet...det är inte sant - för dig, som är vit heterosexuell cisman. Men för mig som är kvinna, och för alla som inte faller inom ramen för vad som anses vara normen så är det verklighet. Jag accepterar dina åsikter, behöver aldrig ta till personangrepp för att få fram mina argument, snarare tvärtom. Jag är extra tydlig med att jag inte menar DIG som individ utan män i generell mening (för att du personligen inte ska behöva känna dig kränkt). Däremot får jag ständigt ta emot personliga angrepp, jag är dum, osmart, osv osv. Du säger rakt ut att JAG är dum som tycker som jag tycker. Jag förstår att det är jobbigt att det helt plötsligt kommer en generation som är full av kvinnor och icke-män som vill ifrågasätta din maktposition - men jag ber dig, se det som att jag kämpar för en del som faktiskt också berör dig. Dina systrar och döttrar, din fru, din mamma och din mormor. Jag diskuterar mot dig för dom, och för alla som inte vågar eller orkar.

Jag vill aldrig att dina döttrar ska behöva växa upp i samma värld som jag gjorde. Jag vill aldrig att dom ska behöva hålla tyst för att ge plats åt killarna. Och jag vet att du håller med men du kommer ALDRIG att förstå. Du har inte gråtit över att killarna i klassen tar på din kropp utan att du sagt att du vill det och att du gillar det, du har aldrig gråtit över att du blivit kallad hora av vad som verkar vara hela skolans killar. Du har aldrig blivit insläpad på skoltoaletten för att en kille slagit vad med sina kompisar om att han kan ta dig på fittan. Du har aldrig gått med nycklarna mellan knogarna på vägen hem när det är mörkt ute, du har aldrig blivit kallad tråkig för att du inte vill ligga, du har aldrig blivit våldtagen. Du har aldrig gråtit tyst inom dig när det enda du egentligen velat göra är att skrika högt - säga ifrån. 
Vill du höra anledningen? För. Att. Du. Är. Man. Du är en del av de patriarkala strukturerna som finns i vårt samhälle. Du försvarar det. Och jag kämpar emot. 
Jag vill ALDRIG att dina döttrar ska gråta över samma saker som jag gråtit över. Så låt mig diskutera för deras rättigheter utan att du kämpar emot allt vad du kan bara för att du ska slippa känna att din manlighet går förlorad. Det är för dom, och för mig och för oss.


Till top